חטיב: אל-אקצה יכול להיות השער לשלום או למלחמה
מאת
ג'קי חורי וליאל קייזר
דבריו של מפקד מחוז ירושלים, ניצב אהרון פרנקו, לפיהם המוסלמים "כפויי טובה" משום שהם מתעמתים עם כוחות המשטרה, לאחר שבתקופת הרמאדן זו איפשרה להם לקיים את תפילותיהם על הר הבית באין מפריע, עוררו אתמול סערה בקרב מנהיגי הציבור הערבי בישראל. מנהיג הפלג הצפוני של התנועה האיסלאמית, השייח ראאד סלאח, אמר אתמול ל"הארץ" כי העימות בין המוסלמים לכוחות הביטחון בירושלים יימשך כל עוד הכיבוש הישראלי קיים בעיר ובמסגד אל-אקצה. סגנו, השייח כמאל חטיב, אמר אתמול ל"הארץ" כי, "מסגד אל-אקצה יכול להיות השער לשלום או השער למלחמה ולאסון".
העימות בין הצדדים החל בעקבות דברים שאמר פרנקו בתדריך לעיתונאים ברחבת הכותל, לפיהם "יש כפיות טובה מצד הערבים. המשטרה אפשרה למתפללים המוסלמים הרבים שהגיעו להר הבית לקיים את הרמדאן והכל עבר בסדר מופתי, ועכשיו, בזמן חגי תשרי הם מתפרעים".
פרנקו דחה את הביקורת שהוטחה בו, כאילו הוא פוגע בחופש הפולחן בבירה והפנה האשמות דומות לציבור המוסלמי. "אני מפקד המחוז של כל תושבי ירושלים, מוסלמים ויהודים", אמר. "בחודש שעבר לקחנו בחשבון שהרמדאן חשוב מאוד לציבור המוסלמי ונתנו לו שירות. לא הקשינו על המתפללים ולא הצבנו מחסומים ולכן אני מצפה מהמוסלמים לכבד כעת את היהודים שחוגגים את סוכות".
בתגובה לדברים, אמר מנהיג הפלג הצפוני בתנועה האיסלאמית, השייח ראאד סלאח, כי "מי שמסית זו ממשלת ישראל ומשטרת ישראל על ידי התוקפנות שלה. אם יימנעו מהתוקפנות לא תהיה שום אלימות. איך אפשר לדבר על חופש פולחן עם כל המגבלות על המתפללים וחדירה בלתי פוסקת של שוטרים חמושים למתחם המסגד?".
לדבריו, "ממשלת ישראל צריכה להבין שהכוח לא מקנה לה זכות על "גרגיר אחד במסגד אל-אקצה ובירושלים המזרחית". הפתרון להרגעת הרוחות, לדבריו, הוא "סיום הכיבוש ונסיגת ישראל". ישראל אסרה על השייח סלאח לבוא למתחם הר הבית וזה שלושה ימים הוא שוהה במתחם סמוך להר הבית.
סגן ראש התנועה האסלאמית, השייח כמאל חטיב, אמר אתמול ל"הארץ" כי "מסגד אל-אקצה יכול להיות השער לשלום או השער למלחמה ולאסון". לדבריו, ישראל חייבת להבין שכשהיא מתגרה בנוכחות המוסלמית באל-אקצה היא לא מתגרה רק במוסלמים בתוך הקו הירוק או בירושלים אלא בכל העולם האיסלאמי. "כל אחד חייב להבין כי מסגד אל-אקצה הוא מוסלמי והוא המסגד השלישי בחשיבותו בעולם.
השייח חטיב אמר כי השקט של העולם המוסלמי והערבי בשלב זה הוא שקט מדומה. "אני מזהיר את ישראל שלא תבנה על השקט הזה ולא תחשוב שהעולם המוסלמי יעבור על מה שקורה בשתיקה". השייח חטיב, שהורחק מירושלים לשבועיים לאחר שנעצר שלשום, הגדיר את ההחלטה להרחיקו כהחלטה פוליטית: "ייחסו לי עבירה של הסתה נגד השוטרים ואני אומר בוודאות שהייתי גורם ממתן, היו לי שיחות עם מפקד הכוח שהוצב במסגד ומנעתי עימות קשה יותר".
ניצב פרנקו סירב להתנצל על דבריו או לחזור בו. "אני עומד מאחורי הדברים ומצפה מאנשים מבוגרים להרגיע את האווירה ולא להלהיט את הרוחות", אמר ל"הארץ". לדבריו, "אני לא נפגע מהדברים ולא מתרגש מכל אמירה, אני לא ילד, אני מצפה מאנשים מבוגרים להרגיע את האווירה ולא להלהיט את הרוחות ולקרוא להסתה".